torstai 31. heinäkuuta 2014

Sotaseikkailija Ivor Thord-Gray


Sotaseikkailija Ivor Thord-Gray

 

Suurelle yleisölle pitkälti tuntematon ruotsalaissyntyinen seikkailija, etnologi ja kielitieteilijä Thord Ivar Hallström syntyi toukokuun 17. päivä vuonna 1878 keskisen Tukholman Södermalmissa. Thord oli opettajaisän August Hallströmin ja hänen vaimonsa Hildan toinen poika. Hänen vanhempi veljensä Gunnar August (1875-1943) tuli tunnetuksi taiteilijana ja nuorempi veljensä Gustaf (1880–1962) arkeologina. Thord Ivar jaksoi käydä kouluja vain muutaman vuoden, mutta se ei estänyt häntä saavuttamasta esimerkiksi kenraalimajurin arvoa Yhdysvalloissa ja Venäjällä, kokoamasta miljoonaomaisuutta tai julkaisemasta useita kirjoja.

Hän muutti sukunimensä vuonna 1899 Grayksi ja myöhemmin vuonna 1917 omaperäisemmäksi Thord-Grayksi. Ivar muuttui muotoon Ivor.


Seikkailija ja sotilas


Jos perinteistä seikkailukirjallisuutta on uskominen, teki Gray kuten moni muukin jännitystä janoava ja pestautui vuonna 1893 kauppalaivastoon. Merimiesurallaan hän purjehti kolmella aluksella ennen asettumistaan Kapkaupunkiin joulukuussa 1895. Hän toimi vuoden vanginvartijana Robben Islandilla kunnes liittyi alokkaana Etelä-Afrikan Cape Mounted Riflemen -sotilasosastoon vuonna 1897, jonka joukoissa osallistui taisteluihin Bechuanalandissa, Pondolandissa ja toiseen buurisotaan vuosina 1899–1902. Sodassa vastakkain olivat Brittiläinen imperiumi, Oranjen vapaavaltio ja Transvaal.
Gray työskenteli erilaisissa Etelä-Afrikkalaisissa poliisi- ja sotilasosastoissa vuoteen 1907 asti ja yleni sinä aikana kapteeniksi. 
 
Afrikasta Gray siirtyi Aasiaan ja Filippiineille, missä palveli maan sotilasosastossa kapteenina vuosina 1908-1909. Kyseessä oli tietynlainen Yhdysvaltalainen muukalaislegioona, jonka tehtäviin kuului myös lain ja järjestyksen ylläpitäminen poliisivoimien tapaan. Ranskan muukalaislegioonassa hän puolestaan palveli vuonna 1909 Tonkinilla. Gray piti plantaasia Malayassa vuosina 1909-1911

Tämän jälkeen lyhyempiä pestejä olivat vuonna 1911 Tripolissa Italian armeijassa ja pari vuotta myöhemmin hän pikaisesti otti osaa Kiinan vallankumoukseen Sun Yat Senin joukoissa vuonna 1913.

Vuonna 1910 oli Meksikossa syttynyt vallankumous, joka alkoi Meksikon diktaattorin ja pitkäaikaisen presidentin Porfirio Díaz Morin kukistumisella vaaliskandaalin jälkiseuraamuksena. Gray otti osaa taisteluihin ensin kapteenina ja tykistön komentajana kuuluisan meksikolaiskenraali Pancho Villan joukoissa ja myöhemmin ensimmäisenä Meksikon armeijan esikuntapäällikkönä vuosina 1913-14. Gray yleni tänä aikana everstiksi.

Meksikon sotaseikkailun jälkeen Gray palasi Eurooppaan ja liittyi Britannian armeijaan. Hän palveli majurina ja everstiluutnanttina erinäisissä sotilasosastoissa vuosina 1914-1917 saaden useita kunniamerkkejä.

Ensimmäisestä maailmansodasta Gray ”selvisi” erikoisella tavalla, kun häntä alettiin huhtikuussa 1916 epäillä brittitiedustelun taholta Saksan agentiksi ja häneltä evättiin osallistuminen liittoutuneiden toimiin. Syynä oli ilmeisesti epäilyttävät nimenmuutokset ja hänen sekoittamisensa erääseen toiseen Gray -nimiseen henkilöön, joka oli saksalaisagentti. Lopulta Ivor Thord-Gray sai puhtaat paperit turvallisuusselvityksessä ja saattoi jatkaa uraansa.

Vuonna 1918 tie vei kanadalaisen retkikunnan mukana vallankumouksen riivaamalle Venäjälle Siperiaan, missä hän siirtyi Venäjän ”valkoiseen armeijaan” ja toimi johtotehtävissä yleten kenraalimajuriksi 1919. Venäjällä Gray palveli vuoteen 1920 asti.

Hän yritti palata takaisin Britanniaan kanadalaisen rautatieyhtiön asiamiehenä, mutta käännytettiin Doverissa kuitenkin edelleen saksalaiseksi agentiksi epäiltynä. Niinpä Gray jatkoi matkaansa kotimaahansa Ruotsiin. Asia ratkaistiin lopulta vuonna 1921 ja Gray sai luottamuksen takaisin ja nimensä sotilasarvoineen brittiarmeijan listoille.

Gray muutti 1922 Yhdysvaltoihin ja hänestä tuli myöhemmin maan kansalainen. Hän palveli Floridan osavaltion militiassa, jossa ylennettiin kenraalimajuriksi vuonna 1935. Gray toimi myös Yhdysvaltain armeijan neuvonantajana ja organisoijana toisessa maailmansodassa.

Gray oli kenraaliluutnanttina Venezuelan vallankumousarmeijassa vuonna 1927, mutta kapinan kukistuttua sotilasarvo ilmeisesti poistettiin.
 

Siviilielämä


Gray oli naimisissa kahdesti. Ensimmäinen vaimo oli Josephine Toerge-Schäfer (1925-1932) ja heillä syntyi kaksi lasta Edward ja Frances. Myöhemmin hän oli naimisissa Winnifred Ingersollin kanssa (1933-1960).

Hänellä oli myös suhde aikaisin leskeksi jääneen Isabelle Barrin (os. Gibb) kanssa ja heille syntyi poikalapsi vuonna 1917 Skotlannissa. Angus kuitenkin menehtyi ilmeisesti toisessa maailmansodassa. Rouva Barrilla oli myös kaksi omaa lasta edesmenneen miehensä kanssa.

Gray kirjoitti elämänsä aikana muutamia kirjoja, jotka käsittelivät kielitieteitä, kokemuksia Meksikon sisällissodassa ja Meksikon arkeologiaa.

Gray oli myös kaksinkertainen jousiammunnan maailmanmestari vuodelta 1927.

Vuonna 1925 Gray avasi IT Gray & Co investointipankin New Yorkissa venäläisten kultavarantojen
myynnistä saatujen tulojen turvin, jotka olivat joutuneet hänen haltuunsa Vladivostokin kukistuessa.

Sotilastaitojensa lisäksi Graylla oli ilmeisen hyvä bisnesvainu ja hän ehti sulkea pankin vuonna 1929
riittävän nopeasti ja onnistui pakenemaan maailman
laajuista talouskriisiä.

Gray asui Belle Havenissa, Connecticutin Greenwichissä. Perheessä oli varaa jopa neljän palvelijan palkkaan.

Viimeiset vuotensa Gray asusteli Floridan talviasunnollaan. Hän kuoli Coral Gablesissa vuonna 1964.

Testamentissaan hän määräsi suuren lahjoituksen Amerikkalais-Skandinaaviselle säätiölle, joka kantaa hänen nimeään.

Lähteet ja lisää kuvia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti